OmHeino contactblad

Omheining heeft een contactblad onder de naam OmHeino. Het blad verschijnt vier keer per jaar en wordt gratis aan leden verstrekt.
Bij het Dorpshuus te Heino is het blad in te zien.
Het blad is voor €7,50 te verkrijgen bij de ReadShop aan de Marktstraat.
Alle contactbladen vanaf 1981 zijn in de bibliotheek van Omheining te raadplegen.

Schrijf uw eigen artikel! Voor OmHeino wordt voortdurend gezocht naar historisch en actueel materiaal. Het blad staat ook open voor eigen bijdragen van de lezers.
Hebt u een verhaal dat u wilt publiceren, het is welkom. Als u het niet zelf wilt schrijven, neem dan contact op voor een gesprek met een van de redacteuren.
redactie@omheino.nl

Het derde nummer van OmHeino is als gebruikelijk in de septembermaand een themanummer.
Wie in Heino aan molens denkt, krijgt meestal direct een beeld voor ogen van de molen Hooglugt die ooit stond op de plek waar nu garage Lindeboom aan de Zwolseweg is gevestigd. Wim Hooglugt (1947) is de oudste zoon van Willy Hooglugt en Rie Aa. Hij heeft aan het thuiszitten tijdens de coronatijd een positieve draai weten te geven door de geschiedenis van vier generaties molenaars Hooglugt op schrift te stellen. Dat stuurde hij naar de redactie van OmHeino en welke eindredacteur zou niet blij zijn met een verhaal dat kan dienen als kopij? Vandaar deze bijzondere uitgave over het molenaarsgeslacht Hooglugt. De vraag: Hoe is de eerste molenaar Hooglugt in Heino terechtgekomen wordt beantwoord en er blijkt sprake van een heuse Sallandse dynastie van molenaars. Het molenaarschap is echter niet zonder zorgen, want er is concurrentie en de kosten van onderhoud worden te hoog. Het echte dieptepunt wordt bereikt als in april 1945 Heino bijna is bevrijd maar de molen Hooglugt door brand wordt verwoest. Mevrouw Doyer, de vrouw van de huisarts die naast de familie Hooglugt woont, schrijft erover in haar dagboek. Ook die passage is nu te lezen in OmHeino.