OmHeino contactblad

Omheining heeft een contactblad onder de naam OmHeino. Het blad verschijnt vier keer per jaar en wordt gratis aan leden verstrekt.
Bij het Dorpshuus te Heino is het blad in te zien.
Het blad is voor €7,50 te verkrijgen bij de ReadShop aan de Marktstraat.
Alle contactbladen vanaf 1981 zijn in de bibliotheek van Omheining te raadplegen.

Schrijf uw eigen artikel! Voor OmHeino wordt voortdurend gezocht naar historisch en actueel materiaal. Het blad staat ook open voor eigen bijdragen van de lezers.
Hebt u een verhaal dat u wilt publiceren, het is welkom. Als u het niet zelf wilt schrijven, neem dan contact op voor een gesprek met een van de redacteuren.
redactie@omheino.nl

Medio juni 2022 verschijnt het tweede nummer van OmHeino. We geven u alvast een voorproefje van wat u te wachten staat, als deze editie op de deurmat valt.

Rubriek ‘Alweer 20 jaar geleden’
Inge Roelofs heeft ook nu weer interessant nieuws opgeduikeld uit de krantenarchieven van Omheining. Wat gebeurde er zoal in Heino  in het tweede kwartaal van 2002?

Heinose jongens in het leger van Napoleon
Als Napoleon in 1810 zijn broer Lodewijk Napoleon afzet als koning van Holland, wordt het land ingelijfd bij het Franse keizerrijk. Dat betekent dat vanaf dat moment hier de Franse wetten gelden. De dienstplicht wordt ingevoerd, waaraan ook Heinose jongens niet ontkomen.

Heino en Salland als inspiratiebron
De Heinose dichter Ries Wink heeft inmiddels zes dichtbundels uitgebracht. Hij dichtte ook enkele liedteksten voor de Pompedoers. De tekst ‘Bij ons in het dorp’ is op muziek gezet en wordt door de Pompedoers overal gezongen nu het weer kan.

Rubriek ‘De oude meester vertelt…’
Een verhaal of gedicht in de streektaal van meester Henk van der Veen zou eigenlijk in geen enkele editie van OmHeino mogen ontbreken. Uit zijn rijke oeuvre  aan gedichten en verhalen publiceren we daarom regelmatig een verhaal. We kennen zo langzamerhand wel de avonturen van Jan Wever uit de Veldhoek. In het verhaal  ‘Het spook in ’t Bouwhuusbos’  gaan Jan Wever en zijn vrouw Marie op een avondje op bezoek bij de broer van Jan aan de Raalterweg. Als ze door het Bouwhuisbos gaan hoeven ze niet het hele dorp door…

Allemaal familie: Gerrit Laanbroek
In drie voorgaande nummers van OmHeino heeft Roland Stavorinus ons verhaald over de katerstede ’t Laanbroek in het buurtschap Tongeren, onderdeel van het landgoed ‘De Velner’ dat in de 18e eeuw in bezit was van de familie Van Rechteren. ’t Laanbroek heeft mensen een achternaam gegeven. In dit aansluitende verhaal gaan we terug naar 1767. Dan wordt Gerrit Jan geboren die voor alle mensen die nu de naam Laanbroek dragen hun voorvader.

Rubriek ‘Korte histories’
Wim Huitink uit Ruurlo schreef zijn herinneringen op aan de net tot priester gewijde Frans Roeloffzen die hij als dertienjarige jongen meemaakte in Ruurlo. Frans verblijft er op de pastorie in de periode 1943-1945. Frans wil eigenlijk zo snel mogelijk naar Afrika vertrekken om daar als missionaris aan het werk te gaan. De oorlog is spelbreker en hij moet afwachten tot die is afgelopen. Hij raakt betrokken bij de Ruurlose  Vluchtelingenzorg  en heeft heimelijk contacten met het ondergronds verzet.

Olifantenpaadjes (2)
Olifanten kiezen doorgaans de kortste weg. Daar komt dan ook de term ‘olifantenpaadjes’ vandaan. Mensen vertonen vaak hetzelfde gedrag en zo ontstaan er overal vergelijkbare paden. Al eerder – in het nummer van juni 2021 – lieten we een zevental voorbeelden van olifantenpaadjes her en der in Heino de revue passeren. Een enkele tip en wat speurwerk leverden nog meer resultaat op.